Assalamualaikum...hehehe
entry sebelum nie ada bagitahu yang nak buat tutorial bulan puasa nie..
hari ini kurinshoppe berbuka dengan nasi ayam...sooodappp...
jom kita buat nasi ayam yuk!!!
sumber : en google
boleh try bila2 masa je..
Bahan-bahan untuk sup nasi ayam :
1 ekor ayam (korang kena potong-potong la yer )
2 ulas bawang besar
4 ulas bawang putih
3 cm halia (agak2 la erk..jangan korang pi ukur plak..hehehe )
Rempah 4 sekawan (sup bunjut)
Kiub ayam
Garam
Daun sup
Daun bawang
Bawang goreng
Cara-cara membuat sup nasi ayam :
1. Bawang besar, bawang putih dan halia dikisar.
2. Masukkan ayam yang telah dipotong-potong ke dalam periuk. Tuangkan bahan kisar beserta air.
( kuantiti air tu kena tengok berapa banyak ayam korang masuk kan)
3. Masukkan rempah 4 sekawan (sup bunjut) dan kiub ayam.
4. Rebus sehingga masak.
5. Masukkan garam secukup rasa.
6. Kaut ayam dari sup tersebut untuk tujuan perapan.
7. Potong daun sup dan bawang kasar untuk ditaburkan ke dalam sup bersama bawang goreng.
Bahan-bahan untuk nasi :
Beras
Air
Sup ayam
3 ulas bawang putih
2 helai daun pandan
Butter or majerin
Garam
Cara-cara masak nasi :
1. Tumis bawang putih dan daun pandan dengan butter or majerin.
2. Beras dibasuh. Toskan air dari beras tersebut.
3. Sukat beras dan masukkan air rebusan ayam (sup) sama dengan sukatan beras.
4. Masukkan garam ke dalam beras tersebut.
5. Biarkan sehingga masak.
Bahan-bahan perap ayam :
Kicap
Sos tiram
2 Camca madu (jika ada)
1 ekor ayam (yang korang rebus tadi)
Cara-cara perapan ayam :
1. Ayam yang dikaut tadi dimasukkan ke dalam satu bekas.
2. Tuangkan kicap, sos tiram, 2 camca madu (jika ada)
(kuantiti tu kena tengok berapa banyam ayam la)
3. Perapkan selama 20 minit.
4. Panaskan minyak. Goreng ayam sehingga garing.
5. Lebihan air dari perapan ayam tadi dimasukkan ke dalam kuali dan dibiarkan sehingga masak.
6. Tuangkan ke atas ayam yang digoreng tadi.
Bahan-bahan sos nasi ayam :
10 biji cili merah
4 biji cili padi
Cuka
Sos cili
Sup ayam
Gula
Garam
Cara-cara membuat sos nasi ayam :
1. Buangkan biji cili merah tersebut
2. Kisarkan cili merah, cili padi dengan menggunakan air rebusan ayam (sup) tadi
3. Setelah halus, angkatkan dan tuangkan ke dalam satu bekas.
4. Masukkan cili sos dan sedikit cuka. Kacau biar rata.
5. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
Hidangan tambahan :
Tomato
Timun
Daun salad
SELAMAT MENCUBA YER!! :)
No comments:
Post a Comment