Wednesday, July 17, 2013

TUTORIAL MASAKAN MAMA : KUZI AYAM


Hye...

kiter dah puasa yang ke-8 dah....

hari ini kurin nak ajar korang resepi kuzi ayam kelantan punya.....


Bahannya :

1 ekor ayam (yang telah korang potong2)

1 tin susu cair (kena beli yang tin besar)

1 kotak kismis (korang kena goreng)

1/2 cawan bawang merah (kena goreng)

50sen buah badam (kena goreng)

1 tin kecil tomato puree

Sedikit zat param

3 labu bawang besar

1 cawan air sejuk

3 ulas bawang putih

1" halia

1" kulit kayu manis

1 kuntun bunga lawan

4 butir pelaga hindi

6 kuntun bunga cengkih

2 supit awas kuzi


Cara-cara membuatnya :

Ayam dipotong dan dibersihkan
Tumbuk sedikit halia, bawang putih + garam
Kemudian di lumur pada ayam.
Panaskan minyak dalam kuali dan goreng ayam separuh masak.

TUMIS:
Bawang besar, bawang putih halia - di tumbuk
Panaskan minyak 1/2 cawan dalam periuk. Bila panas masukan kulit kayu manis semua perkakas kasar dan bawang telah ditumbuk tadi.
Kacau sampai menjadi kuning masukkan pula awas kuzi kacau lagi 

dan

Masukkan pula tomato puree, air sejuk dan ayam yang telah di goreng biar sampai mendidih masukkan pula susu cair, bawang goreng dan zat parang..
Kacau biar mendidih hingga ayam menjadi masak.
Masukkan pula buah badam dan buah kismis dan angkat :)



sumber : en google



No comments:

Post a Comment